Bruiloftsetiquette: ouderwets of mooie traditie?

Geplaatst op 26 augustus 2014

Etiquette: volgens de Van Dale “het geheel van beleefdheidsvormen” en anno 2014 heeft het misschien een gedateerde bijklank. Maar juist bij een bruiloft komen daar een aantal hele mooie tradities mee om de hoek kijken! En je kan er zelf een hele leuke moderne twist aan geven, zodat het weer helemaal past in een moderne bruiloft.

Bijna iedereen weet van de bekendste tradities: een witte jurk voor de bruid, het uitwisselen van de trouwringen of het aansnijden van de bruidstaart. Maar er zijn veel meer gebruiken, mét een interessante historie over hoe ze zijn ontstaan. En of jullie de tradities nu wel of juist niet gaan navolgen, het is tijdens het maken van de bruiloftsplannen natuurlijk erg leuk om te lezen wat de achtergrond van een gebruik is. Natuurlijk is het belangrijkste dat jullie doen wat goed voelt: het is jullie grote dag. Doe iets dan ook alleen als het bij jullie als bruidspaar past en jullie er achter staan.

De kant van de trouwring
Het uitwisselen van trouwringen werd al door de Romeinen gedaan. De Romeinse man gaf aan zijn aanstaande vrouw een ring die trouw symboliseerde. Pas later, ver na de middeleeuwen, werd het ook gebruikelijk dat de man een ring ging dragen. Aan welke kant de trouwring wordt gedragen verschilt uiteindelijk per geloof en persoonlijke voorkeur. In Nederland dragen mensen van het protestantste geloof hun trouwring rechts en katholieken links, hoewel gelovigen in andere landen dit soms juist andersom doen. In het Joodse geloof is het juist van belang dat de bruid de ring aanneemt met haar rechter wijsvinger, vanwege de kracht en de sterkte van die hand en het belang van de wijsvinger. Daarna mag ze echter zelf bepalen of ze de ring gaat dragen en waar.
Als we verder terug gaan in de geschiedenis zien we dat de oude Egyptenaren en de Romeinen de voorkeur voor links hadeen, omdat hier de Vena Amoris loopt: de ader die vanuit de linker ringvinger direct met het hart in verbinding staat. Het rechts dragen van de ring komt echter vanuit de oude symbolische betekenis dat rechts voor het goede zou staan en links voor het slechte. Het Latijnse woord voor links is namelijk sinister…
Uiteindelijk is de keuze afhankelijk van het geloof dat je hebt of een persoonlijke voorkeur en overtuiging. De ring aan de hand dragen die je het minst gebruikt is ook een reële optie zodat de ring minder snel beschadigd. En als je liever trouwoorbellen of een ketting hebt (waar je eventueel weer een ring aan kan dragen) kan dat anno 2014 ook gemakkelijk!

“Something old, something new, something borrowed, something blue”
Dit komt van oorsprong uit Engeland, waar het als folkloristisch gebruik bekend werd aan het einde van de 19e eeuw. Als aan alle elementen goed gehoor werd gegeven, zou dit de bruid geluk en voorspoed in haar huwelijk brengen. Maar waar staan die vier onderdelen nu precies voor?

Something old: het oude voorwerp is iets wat van een andere getrouwde vrouw uit de naaste omgeving van de bruid komt; haar moeder, oma, tante of misschien schoonmoeder. Het staat voor de continuïteit van het huwelijksgeluk, zodat dit overspringt van de ervaren getrouwde vrouw naar de newlywed.
Something new: het nieuwe voorwerp staat voor optimisme en hoop voor de toekomst zodat ze een gelukkig getrouwd leven tegemoet gaat. Met een nieuwe bruidsjurk of schoenen is dit punt zo geregeld!
Something borrowed: het geleende voorwerp staat voor steun van alle vrienden en familie. Niet alleen voor hen die op de grote dag aanwezig zijn, maar ook voor de rest van hun leven, wat weer weelde in het huwelijk zou brengen. Het mooiste is om iets te lenen van een vrouw die gelukkig is in het huwelijk of gelukkig is geweest.
Something blue: het blauwe voorwerp staat voor trouw, puurheid en loyaliteit. Hierbij kan je gaan voor iets opvallends: blauwe schoenen, nagellak of een blauw boeket. Maar een blauwe kousenband kan natuurlijk ook en springt iets minder snel in het oog als je je outfit liever in één kleur wilt houden.

Eigenlijk hoort er volgens het gezegde nog een vijfde onderdeel bij: “and a silver sixpence in your shoe”. Dit zilveren muntje dat de bruid in haar linkerschoen dient te dragen, staat voor financiële voorspoed en rijkdom.

Het was vroeger gebruikelijk dat het bruidsboeket door de bruidegom werd uitgezocht en op de trouwdag persoonlijk aan zijn bruid overhandigde als hij haar voor het eerst zag. Bovendien betaalde de bruidegom ook voor dit mooie stukje bloemwerk.
Voor de ceremonie draagt de bruid het boeket in haar rechterhand, als ze daarna als getrouwde vrouw terugloopt draagt ze de bloemen links. En dit is precies volgens de etiquette van het lopen: voor en tijdens de huwelijksceremonie is het traditie dat de bruid rechts van de bruidegom loopt en zit. Na het huwelijk loop je aan de linkerkant van je man.

Terug naar blog

Vraag afspraak aan

Stel ons een vraag